波多野结字衣中文字幕

        <pre id="u48kf"><s id="u48kf"></s></pre>
      1. <pre id="u48kf"></pre>
      2. <pre id="u48kf"></pre>
        <acronym id="u48kf"></acronym>

        大圖模式

        巖景茶室位于塔山公園

        非常感謝 跡·建筑事務所 予gooood分享以下內容。更多關于 TAO on gooood. Appreciation towards Trace Architecture Office for providing the following description:

        巖景茶室位于塔山公園,威海市區一處對公眾免費開放的自然景觀公園。上世紀 七八十年代當地人在塔山上開山劈石留下幾處采石場,當地叫石窩子。政府擬將這些荒 僻的場地改造為公園景觀節點,服務于市民。巖景茶室便位于其中一個石窩子中。

        Rockview Tea House is located at Tashan Park, a natural landscape park that is open to the public for free in Weihai City. In the 1970s and 80s, people quarried in Tashan Mountain and left several quarryings, which are called “Shiwozi” (rock cotes) in the local area. The local government planned to reform these deserted places into parks to serve for people. And the location of the project is in one of these rock cotes.

        01-全景 main image

        項目概況

        1. 塔山巖景茶室項目位于威海塔山公園。建筑坐落于塔山公園文筆塔西側坡地一處 采石場中,場地中巖石為自然暴露狀態,地勢較為平坦,局部有高差,周邊生長著繁茂 的刺槐林。

        2. 總建筑面積 141 m2(地上一層),建筑占地面積 202 m2 ,建筑高度 4.3m,為低 層民用建筑,抗震基本設防裂度為 7.0 度,建筑使用年限為三類 50 年,耐火等級為一級, 屋面防水等級為一級,結構形式為鋼框架 結構。鋼構件涂覆防火涂料以達到耐火等級為 一級。 功能為茶室、公共休息區、公共衛生間、屋面可上人觀景,主要建筑材料為毛石 和銹蝕鋼板,實木框推拉門。

        Profile
        1. Rockview Tea House is located at Tashan Park, Weihai City, China. The site was a quarry which at the west hillside of Wenbi Tower in the Park. Because of quarrying, in the site, rocks are exposed and the ground is relatively flat with few parts have difference in elevation, but the surroundings are still keep the original landscape which are covered with thick locusts.

        2. Total area of the tea house is 141 sq.m (single floor) and site area is 202 sq.m. The building is 4.3m high, fellows low-rise building standards. Its designed seismic precautionary intensity is 7.0, designed life is 50 years, fire resistance rating is i., waterproofing rating is i. The building is built up with steel structure and steel element are covered with fire-resisting coating in order to archive the fire resistance requirement. Functions of the building is tea house, public lounge, public washroom and accessible roof. Mainly materials of the building is natural stone, rusted steel planes and wood ( for sliding doors).

        ▽場地照片,Site Picture

        01-場地照片 site photo

        02-場地照片 site photo

        ▽總平面,Site Plan

        00-總平面site plan

        設計理念

        塔山公園為威海市區一處對公眾免費開放的自然景觀公園,上世紀七八十年代開山劈石留下幾處采石場, 現 將其改造為公園景觀節點,服務于市民,巖景茶室便位于其中一處采石場中。

        石材被開采后形成的巨大巖壁,作為場地最獨特的景觀,與周邊刺槐林一起,被完整的保留。建筑選位 于場地內地勢較為平坦的西南角,利用場地高差搭建起聯系建筑屋面和場地的坡道,使屋面成為游客觀賞巖 壁的平臺。下面的茶室空間,則被幾個石墻形成的體量界定,這六個體量隱藏了所有的結構,使茶室成為無 柱空間,內部也各有其用——儲物間、衛生間和門室。折線形的建筑輪廓源于巖石和場地的自然形態,為避 讓現狀樹而形成的兩個內庭院穿插于毛石體塊和屋面之中。重要的是,當推拉門扇打開藏入門室后,室內與 室外的界線消失,建筑融入巖石與樹當中。

        建筑采用鋼結構、淺基礎減少對環境的影響。在采石場就地取材,直接用來自場地的毛石砌筑墻體,以 不修飾的狀態與場地對話。銹蝕鋼板屋面和木質門扇也以自然質感塑造建筑,使其生長于自然環境中。

        Concept

        Tanshan Park is natural park open to public for free which located in Weihai City. In the 1970s and 80s, people quarried in Tanshan Mountain and left several quarries. The local government planned to reform it into parks to serve for people. And the location of the project is in one of these rock cotes.
        The giant palisade which created by quarrying is the most special feature of the site, together with the thick locusts, are preserved completely. The building is placed at the southwest corner of the site. By using the elevation difference at the site, the design sets up a slope connecting the construction surface with the site, through which the construction surface becomes a viewing deck for tourists to appreciate the palisades. The main interior space is hidden under the deck that is accessible via several stairs beneath. The interior space is defined by several solid bodies formed by stone wall. All of the structures are hidden within these six solid bodies, turning the tea house into a pillar-free space with wall as the definitive factor that divides the space into different functions – service, store room, rest room, etc. What’s more important, each stone solid body is also a chamber. When the sliding doors and windows are opened and hidden into the chambers, the border between interior and exterior space disappears, and the palisades outside becomes a framed view to the interior space.

        In order to reduce the impact of construction to the natural environment, the project is built by steel structure and shallow base. These quarry stones coming from site cleaning and base excavation carries out natural and undecorated communication with the surrounding environment. Moreover, the choosing of materials like wooden doors and windows and stone planes for floor surface also stresses their natural quality, so as to integrate the construction with the natural environment at the site.

        ▽場地照片,Site Picture

        巖景茶室位于一處廢棄的采石場中。石材被開采后形成的 巨大巖壁,作為場地最獨特的景觀,與周邊刺槐林一起,被完整的保留。

        The giant palisade which created by quarrying is the most special feature of the site, together with the thick black locusts, are preserved completely.

        原本連續并被植被覆蓋的山坡因為采石挖掘被切削,形成如同斷崖式的巨大巖壁。蒼勁的巖壁,與周邊茂密的刺槐林一起,構成場地中的獨特景觀,尤其是冬天雪后,如同 一幅水墨畫卷,極富意境。在這樣一個場地里建一個建筑,我感覺最重要的就是保持場 地那種所謂”荒”的感覺,”荒”實際上是自然賦予的一種原始而有意趣的意境,卻不 是人工造景所能替代的。因此建筑介入場地應該非常的小心,盡可能不破壞這種意境。

        Because of the quarrying, the originally consecutive and plants-covered hillside is cut into a giant palisade that forms a unique landscape at the site together with the thick locusts surrounded, especially after snowing in winter when the landscape is like a delicate ink wash painting. To build up a construction in such a place, I belive the most important is to reserve the “deserted” feeling. In fact, being “deserted” is a primitive and artistic state that is endowed by the nature, which is impossible to be replaced by artificial works. Therefore, in order to retain this state to the maximum extent, the interference of construction should be conducted with extreme carefulness.

        ▽模型照片鳥瞰,Bird‘s Eye View Model

        00-鳥瞰bird view   華黎設計草圖HUA Li sketch_plan

        建筑選位于場地內地勢較為平坦的西南角,設計從平面開始,折線形的建筑輪廓源于 場地中的樹木以及巖石的自然形態,樹與巖石的位置自然地賦予了建筑的平面形態。在 剖面上,建筑與場地形成半下沉的關系。設計利用場地高差搭建起聯系建筑屋面和場地 的坡道,使屋面成為游客觀賞巖壁的觀景平臺。

        The construction is at the southwest corner of the site where the landform is relatively flat. Starting from planes, the design of the construction outline, which is in the form of broken lines, originated from the natural forms of trees and rocks at the place; or in other words, the position of trees and rocks naturally decides the plane form of the construction. From the sectional view, the construction is semi-sunk. By using the elevation difference at the site, the design sets up a slope connecting the construction surface with the site, through which the construction surface becomes a viewing deck for tourists to appreciate the palisades.

        ▽觀賞巖壁的觀景平臺, a viewing deck for tourists to appreciate the palisades

        02-屋頂平臺roof view

        屋頂下面的茶室空間,則被幾個石墻形成的體量界定,這六個體量隱藏了所有的結構,使茶室成為無柱空間,內部也各有其用——儲物間、衛生間 和門室。折線形的建筑輪廓源于巖石和場地的自然形態,為避讓現狀樹而形成的兩個內庭院穿插于毛石體塊和屋面之中。

        The main interior space is hidden under the deck that is accessible via several stairs beneath. The interior space is defined by several solid bodies formed by stone wall. All of the structures are hidden within these six solid bodies, turning the tea house into a pillar-free space with wall as the definitive factor that divides the space into different functions – service, store room, rest room, etc.In addition, two interior yards, which are designed to protect existing trees, interweaves with the interior space, introducing trees into the interior view and providing more rhythms for the changes between interior and exterior spaces.

        03-后立面back view

        用取于場地基礎開挖的毛石砌筑成六個體塊,來組織茶室空間。

        The interior space of the tea house is defined by six solid bodies which are contrcut by the stones obtained from local sources in the quarry.

         ▽軸側圖,Axon

        08-軸測圖Axon

        建筑采用鋼結構、淺基礎減少對環境的影響。在采 石場就地取材,直接用來自場地的毛石砌筑墻體,以 不修飾的狀態與場地對話。銹蝕鋼板屋面和木質門扇 也以自然質感塑造建筑,使其生長于自然環境中。

        In order to reduce the impact of construction to the natural environment, the project is built by steel structure and shallow base. These quarry stones coming from site cleaning and base excavation carries out natural and undecorated communication with the surrounding environment. Moreover, the choosing of materials like wooden doors and windows and stone planes for floor surface also stresses their natural quality, so as to integrate the construction with the natural environment at the site.

        04-入口entrance   華黎設計草圖HUA Li sketch_entrance

        主要的室內空間則隱藏在平臺之下,從 場地下幾步轉折的臺階進入。內部空間由幾個石頭墻形成的體量界定,這六個體量隱藏 了所有的結構,使茶室成為完全由墻來界定的無柱空間,內部也各有其用——服務臺、 儲物間、衛生間等,更重要的是,每一個石頭體量也是一個門室,當推拉門扇打開藏入門室后,室內與室外的界限消失了,外面的巖壁成為進入室內的框景。

        The main interior space is hidden under the deck that is accessible via several stairs beneath. The interior space is defined by several solid bodies formed by stone wall. All of the structures are hidden within these six solid bodies, turning the tea house into a pillar-free space with wall as the definitive factor that divides the space into different functions – service, store room, rest room, etc. What’s more important, each stone solid body is also a chamber.

        05-推拉門扇可見windows visible   06-推拉門扇隱藏windows hidden in walls

        07-室內外界限消失see trough

        而看不到門窗的 建筑,還原為如同由幾塊巨型巖石與屋頂所塑造的洞穴空間,完全融入場地環境當中, 帶給人一種更加原始而強烈的感受。為避讓現狀樹而形成的兩個內庭院穿插于內部空間 中,使樹木也成為引入建筑內部的景,賦予內外空間更多節奏性的轉換。建筑從遠處看,水平向延伸的屋頂平臺穿插于樹林的豎向線條中,因出挑形成的懸 浮感使屋頂與場地產生一種若即若離的輕的意向,消解了材料本身的重,同時讓下面石 墻變得隱蔽,弱化了建筑了體量感。

        When the sliding doors and windows are opened and hidden into the chambers, the border between interior and exterior space disappears, and the palisades outside becomes a framed view to the interior space. At the same time, with the doors and windows concealed, the construction returns into a cave that is constituted by several giant rocks and a roof, making it completely integrated with the surrounding environment and bringing people a strong primitive feeling. In addition, two interior yards, which are designed to protect existing trees, interweaves with the interior space, introducing trees into the interior view and providing more rhythms for the changes between interior and exterior spaces. Seen from far away, the horizontally extending roof interweaves with the vertical lines of the woods. The sense of suspension generated from the rising structure endows a specious “lightness” between the roof and the site, which alleviates the heaviness of material used; meanwhile, the stone wall beneath is concealed, which weakens existence of the size of the construction.

        07-在綠樹中的全景main image in forest

        06-屋頂平臺入口 Entrance of Roof terrace

        05-屋頂平臺入口 Entrance of Roof terrace

        ▽建筑與巖石,Tea House and Rock

        15-建筑與巖石building and rock

        ▽建筑與樹,Tea House and Tree

        06-巖景茶室展書 Project booklet-30

        06-巖景茶室展書 Project booklet-31   06-巖景茶室展書 Project booklet-31a

        23-建筑與樹building and tree

        13-建筑與樹building and tree

        08-茶室入口 Entrance of Teahouse   12-建筑與樹building and tree

        ▽洞穴空間,chambers

        10-洞口與樹opening and tree

        15-建筑與巖石building and rock   14-建筑與樹building and tree

        09-洞口與巖石 opening and rock

        ▽雪中茶室,Tea House in Snow

        03-雪中茶室 Teahouse in snow

        02-雪中茶室 Teahouse in snow

        ▽雪中的屋頂觀景平臺,Roof Terrace in Snow

        04-雪中的屋頂平臺 Roof terrace in snow

        看似厚重的建筑實際采用的卻是鋼結構,這是因為場地本身運輸困難,因此采用輕質的和預制裝配的建造方式更符合場地條件。特殊設計的淺基礎也是為減少對樹木和場 地的影響。建筑采用了銹蝕鋼板與石頭兩種主要材料,銹蝕鋼板的棕色與銹蝕的歲月感 很好地呼應了場地中經過多年風蝕的棕紅色巖壁。墻體的石頭則是在采石場就地取材, 直接用場地清理和基礎開挖出來的毛石來砌筑的,以一種自然不加修飾的狀態與場地對 話。木質門扇、自然面石板地面等材料也都是以自然質感意圖使建筑融入到場地的自然 環境中。

        Heavy in apparence, the construction in fact is built up with steel structure, because it is difficult to transport heavy materials to the site, light and pre- made structures are more suitable for this project. The specially designed shallow base also reflects the intention of reducing the impact on the trees and surrounding environment. By using rusted steel planes and stones as the primary materials, a sense of passing time is created via the brown rust on the steel planes, which corresponds to the brown red palisades that experience years of wind erosion at the site. The stones used for wall were obtained from local sources in the quarrying. These quarry stones coming from site cleaning and base excavation carries out natural and undecorated communication with the surrounding environment. Moreover, the choosing of materials like wooden doors and windows and stone planes for floor surface also stresses their natural quality, so as to integrate the construction with the natural environment at the site.

        ▽建造過程-基礎施工,Construction process- foundation construction

        01-基礎施工 2014.09.27   03-墻基礎施工 2014.10.16

        ▽鋼梁施工,Steel construction

        04-鋼梁施工 2014.10.26   05-鋼梁施工完畢 2014.11.07

        ▽銹蝕鋼板頂棚龍骨施工,The corroded steel plate ceiling keel construction

        06-銹蝕鋼板頂棚龍骨施工 2014.11.13   06-銹蝕鋼板頂棚龍骨施工2014.11.13(2)

        ▽雪中工地,Site in Snow

        07-混凝土樓板施工完畢 2014.12.16   08-雪中工地

        ▽工地,Construction Site

        06-巖景茶室展書 Project booklet-46a    06-巖景茶室展書 Project booklet-46b

        06-巖景茶室展書 Project booklet-47

        06-巖景茶室展書 Project booklet-48

        06-巖景茶室展書 Project booklet-49

        ▽平面圖,Floor Plans

        01-屋頂平面roof plan

        02-首層平面floor plan

        ▽立面圖,Elevations

        03-正立面west elevation

        04-側立面north elevation

        ▽剖面圖,Sections

        05-縱剖面long section06-橫剖面short section

        ▽剖透視,Perspective Section

        07-剖透視section elevation

        公園綠化設計


      3. 深白設計優勢
      4. 全國專業的裝修設計工作室,領先的設計理念與工作經驗

        波多野结字衣中文字幕
            <pre id="u48kf"><s id="u48kf"></s></pre>
          1. <pre id="u48kf"></pre>
          2. <pre id="u48kf"></pre>
            <acronym id="u48kf"></acronym>